Burmilla

BURMILLAN är en silver- eller goldenfärgad och grönögd katt till skillnad från från Burman som är gulögd och icke mönstrad.

Om rasen BURMILLA
Burmillans temperament är milt och vänligt. En burmilla är nästan alltid utåtriktad och social.
Burmillan är medium i kropp och längd med en bröstkorg som skall vara rundad och medium i bredd. Den har slanka ben och nätta ovala fötter. Svansen skall vara från medium till lång med rundad topp.
Burmillans huvud skall ha lätt rundad topp, en profil med ett svagt stop och det är inte önskvärt med en "bula" på näsan. Öronen skall vara medel till stora, breda vid basen med lätt rundade toppar och vara lätt framåtlutande i profil. De lätt snedställda ögonen skall vara stora och brett placerade med den övre ögonlinjen i en båge ned till nosen och den undre i en vid båge. Ett iögonenfallande drag är den svarta eye-linern som omger en burmillas ögon.
En av burmillans särdrag är det skimmer som ligger över pälsen. Detta kommer sig av att varje hårstrå är vitt eller golden med färg ytterst (avser täckhåren). Pälsen är kort, silkig och tätliggande och underull gör att pälsen ges en lätt lyft. Alla burmillor är shaded eller shell silver eller golden.
På utställningar tävlar burmillorna i två grupper. Grupp 1 är utan det röda anlaget, och grupp 2 med, dvs röda, creme och alla sköldpaddor. Den största skillnaden, utöver färgen, är att i grupp 1 skall ögonfärgen vara grön, i grupp 2 är det tillåtet med både gröna och gula ögon. Inom grupp 2 är inte eye-linern lika tydligt markerad.

BURMILLA – historia och ursprung
Burmilla uppstod som ras genom en parning mellan chinchilla perser och burma. Rasen har sitt ursprung i England och det var där de första kullarna planerades och avlades. Dock var intresset för rasen stort och 1984 exporterades en burmilla till Danmark. I Danmark fortsatte man parallellt med avelsprogrammet och det var dessa båda länder som 1994 tog initiativet att få rasen godkänd. 1995 godkändes burmillan inom FIFe och 1999 kom den första burmillan till Sverige.
Från 2012 godkänns färgvarianten golden som tävlar i samma grupper som silverkatterna.

Källa: SVERAK:s hemsida